Türkiye E-Ticaret Pazarı Değişmek Üzere

Amazon Türkiye’de lojistik üssü kuruyor! Amazon’un Mart ayında yaptığı açıklamaya göre Tuzla-Gebze’de kurulacak olan bir lojistik merkezi için 100 milyon doların üzerinde bir yatırım yapılacak. Aynı zamanda bin kişiden fazla çalışan istihdam edileceği öngörülüyor. Amazon, operasyon, bilgi işlem ve müşteri hizmetleri gibi merkez fonksiyonlarını da bu üsse aktarmayı planlıyor.

Şimdi filmi biraz geriye saralım. Amazon ilk kurulduğunda sadece kitap satan bir e-ticaret sitesiydi. Müşteriler çok ucuz fiyatlara kitap satın alıyor ve bu kitaplar kapılarına kadar geliyordu. Sadece Amerika’da deposu bulumasına rağmen 45 farklı ülkeye hizmet veriyordu. Bu rekabetçi fiyat politikası ile Amazon, e-ticaret pazarından pay kazanıyordu.

Amazon’u rakiplerinden ucuz fiyatlandırma dışında ayrıştıran bir özellik daha vardı: müşteriyi merkezine koyan bir iş yapısı. Müşteri hizmetleri ön planda olan bir şirketti. Ayrıca, çevrimiçi ödeme sistemlerini kolaylaştırarak müşterilere sorunsuz ve hızlı bir alışveriş deneyimi sunuyordu. Amazon, bu düzeniyle tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında bir çığır açtı. Bu gün baktğımızda çok normal gelse de, 1995 yılında Amazon sektörde bir ilkti ve e-ticareti, e-perakendeciliği tamamen değiştirdi.

Amazon’un bu stratejisini şimdi bir aklımızda tutalım. Amazon bu stratejisiyle çok hızlı büyüdü ve İngiltere, Almanya ve Japonya’da lojistik merkezleri kurdu. Bu pazarlarda da aynı stratejiyi izledi: çok ucuza kitap satarak pazardan pay alma ve yüksek kalitede müşteri hizmetleri sunarak marka güvenilirliği oluşturma.

Amazon, 2018 yılında benzer bir stratejiyle Türkiye’de operasyonlarını başlattı; ama en yakın lojistik üssü Almanya’da olduğundan ötürü pazardaki en ucuz fiyatları sunabilmede zorluk yaşamaya başladı. Üçüncü parti satıcılar dışında, Amazon ürünlerini halen Almanya’daki lojistik üssünden Türkiye’ye getirmekte. Açılacak lojistik üs ile Amazon, rekabetçi fiyatlandırma ve yüksek müşteri memnuniyetini sağlayacak gibi duruyor. Bir tek bununla kalmayacak, Amazon bu lojistik üs ile Orta Doğu ve Asya pazarına da daha kolay hizmet verebilmeye başlayacak. Amazon’un dünya pazarından pay kazanma savaşında, bu lojistik üs önemli bir hamle olacak gibi duruyor. 2020 yılında yapılan bir röportajda, Amazon’un Avrupa Birliği Kategori Yönetimi ve Büyüme Başkan Yardımcısı Alex Ootes, Türkiye ile ilgili uzun vadeli, yedi yıla yayılmış bir büyüme stratejisi geliştirdiklerinden bahsetti. Önümüzdeki sonbaharda kurulacak olan lojistik merkezi, daha bu stratejinin başlangıcı gibi duruyor. Amazon’un, pazar payı kazanmak için önceden izlediği stratejilere bakacak olursak, Türkiye pazarından pay almak için bu merkezin vereceği avantajlar ile agresif stratejiler izleyebileceğini öngörebiliriz. Peki, bu stratejiler, Türkiye e-ticaret pazarını nasıl değiştirecek? Amazon, pazarı mı büyütecek, yoksa rakiplerinin paylarından mı alacak? Muhtemelen ikisi de…

Deniz

Paylaş