Perakendicilikte Son Trendler: Oyunlaştırma (Gamification)

Basit bir örnek ile başlayalım: hiç telefonunuzda oyun oynarken, başka oyunların reklamları çıktığında, reklam size mini bir oyun oynattı mı? Ve tam o oyunda bir şeye basmışken, sana oyunu indirme sayfası çıkarmaz mı! Bu işte bir oyunlaştırma (gamification) örneğidir. Peki perakendeciler oyunlaştırmayı neden ve nasıl kullanıyor?

Oyunlaştırma, öncelikle müşteriye daha interaktif bir alışveriş deneyimi sunduğu için tercih ediliyor. Marka bilinirliliği arttırmakla beraber, yeni müşteriyi kazanımını %700’e varan oranlarda arttırdığı tespit edilmiş. Bunlarla beraber satışların da artması, müşterinin alışveriş deneyimini oyunlaştırmayı daha çekici hale geliyor.

Peki neler yapılıyor? Mesela İngiliz tuhafiyeci Poundland, Noel zamanında ürün çeşitliliğini tanıtmak amacıyla bir sepet oyunu sundu. Amaç havadan düşen ürünleri sepette toplayarak puan kazanmaktı (https://www.youtube.com/watch?v=G_JfNZY4TDk). Bir başka şekilde KFC, yeni ürünü kızarmış karidesi tüketicilere tanıtmak için Fruit Ninja gibi bir oyun geliştirdi. Oyuncular, yakalayabildikleri en fazla karidesi yakalayarak dükkanda kullanmak üzere kupon kazandılar. Bu strateji sayesinde KFC’nin satışları bir önceki yıla göre %106 oranında arttı ve hatta kampanya o kadar başarılıydı ki ürünler çok hızlı satıldığı için kampanyayı durdurular.

Tabii doğru oyunlaştırma tekniğini seçmek önemli. Sektörünüze, markanıza, satış deneyiminin hangi aşamasında olduğunuza ve özellikle de nasıl bir getiri sağlamak istediğinize göre farklı oyunlar geliştirilmeli. Ayrıca istemeyen müşteri oyun oynamaya zorlanmamalı. Son zamanlarda, ‘augmented reality’ ile beraber oyunlaştırma teknikleri kullanılmaya başlandı. Acaba ‘virtual reality’ ile AI teknolojilerinin gelişmesiyle, oyunlaştırma nasıl bir yön alacak?

Deniz

Kaynak: Insley, Victoria, and Daniel Nunan. “Gamification and the Online Retail Experience.” International Journal of Retail & Distribution Management, vol. 42, no. 5, 6 May 2014, pp. 340–351, https://doi.org/10.1108/ijrdm-01-2013-0030.

Paylaş