Hiç fark ettiniz mi, bir şey almak için markete girdiniz mesela, o ürün de makarna olsun, makarna kısmına geldiniz ve farklı markalar farklı raflara dizilmiş. Muhtemelen hemen yanında da makarna sosları bulunuyor. Sizce neden o makarna diğer makarnadan daha üst rafa konulmuş? Hangi marka makarnanın, hangi marka sosun yanında durduğuna kadar bunlar aslında planlanmaktadır.
Gıda perakendeciliğinde var olan kısıtlı alanın verimli kullanılması gerekmektedir. Alan yönetiminde, hangi ürünün hangi rafa dizileceği, o üründen kaç tanesinin görüntüleneceğine karar verilirken, ürünlerin karlılığına, Pazar paylarına ve tüketici tercihlerine bakılır. Bu verileri elde ettikten sonra, bir markette ürünlerin nasıl yerleştirileceğini gösteren diagrama planogram denir. Temel amaç, ürün gösteriminden elde edilebilecek maksimum satışı sağlamaktır.
Planogram, mağaza düzenini gösteren bir plandır ve mağaza içi verimililiği sağlar. Ürünlerin raflardaki yerleşimlerini de gösterebilir veya bütün mağaza düzenini de. Müşterinin yol haritasını çizmekle beraber, planogram sayesinde perakendeciler bir raf yerini de en verimli şekilde kullanabilir. Aynı zamanda perakendeciye stok yönetiminde yardımcı olur. Fiziksel perakendecilerin yeri kısıtlıdır ve o yeri kaplayacak ürünlerin özenle seçilmesi ve müşteri bu yeri gezerken nasıl en fazla satın alımı gerçekleştireceğinin düşünülmesi gerekmektedir.
Bu bahsedilen alan yönetimini kolaylaştırmak için planogram yazılımları ortaya çıkmıştır. Bu yazılımlar ile perakendeciler bi ürünü satın almadan önce raflarında nereye koyabileceklerini planlayabilirler. Ürünün boyutları, paketin rengi, hangi rafa dizilebileceği, o rafta ne kadar yer kaplayacağı, hepsini bu yazılım üzerinden planlayabilirler. Bir bakıma bu yazılımlar karar verme sürecinde yardımcı niteliğindedirler.
Son olarak, planogram sayesinde perakendeciler müşteriye görsel olarak hitap edebilecek bir mağaza düzeni oluşturabilirler. Araştırma bulgularına göre, görsel mağazacılık stratejileri müşterilerin dikkatini çekerek onların mağazaya daha çok gelmesini ve mağazada daha çok vakit geçirmesini sağlamaktadır. Bütün bunlar göz önünde alındığında, planogramın avantajları göz ardı edilmemelidir.
Deniz
Kaynakça:
Ali Soomro, Dr.Y., Abbas Kaimkhani, S. and Iqbal, J. (2017). Effect of Visual Merchandising Elements of Retail Store on Consumer Attention. Journal of Business Strategies, 11(1). doi:10.29270/jbs.11.1(17).002.